Íme a példa amikor az eladásra felkészítés (Home Staging) több mint 10%-kal megemeli az eladási árat!

Elkelt az egy hete meghirdetett panel lakás!!!

A Verácskával, Mónival és Nikivel kiegészült Lakásszépítő csapat partizánakcióba kezdett. A lakás tulajdonosa Balázs, (aki tesóm, Sziszi egyetemi barátja) feleségével elhatározta, hogy eladják kispesti panel lakásukat. Év elején feladtak egy hirdetést és 2 hetente szórólapozták a környék postaládáit. Volt is érdeklődés, nézték a lakást páran, de valahogy mindig az lett a vége, hogy eltűnt az érdeklődő. 😟

A sikertelenség miatt fordult Balázs hozzánk azzal, hogy rakjunk fel neki egy hirdetést a Marketplace-re is. Átküldte a szórólapot, ami egész jó volt, a fontos infók benne voltak!

Mellékelte a képeket. Mikor megláttam, akkor azt mondtam, hogy ez egy rakás sz*r, ezt nem lesz egyszerű eladni! A képek telefonnal, fénnyel szemben készültek. Ami azt jelenti, hogy el voltak égve, nagyon rossz minőségben készültek. Volt fotó a légkondiról, a biztonsági ajtóról, a fürdőszoba szekrényről stb. Ezek fontos dolgok, de lakást így nem lehet eladni!


Íme néhány kép az eredeti sorozatból:

Ez amikor szembe fénnyel fényképezünk és „elég” a kép

A biztonsági ajtó fontos, de ezt elég leírni, vétek ilyenre hirdetési felületet vesztegetni…

Semmi értelme így bemutatni a fürdőszobát
Így max. légkondi boltban mutatjuk a portékát…

Timi – velem ellentétben – úgy látta, hogy nem annyira rossz a lakás! Azt mondta menjünk el és fotózzuk újra! És igaza volt!

Elkértük Balázstól a kulcsokat és befotóztuk a lakást. Teszteltük magunkat. Csak azért is telefonnal készítettük a képeinket mi is! Nyilván ebben rutinosabbak vagyunk, tudjuk milyen irányból kell fotózni és mit! A lakás erősségeire kell felhívni a figyelmet, helységkapcsolatokat kell bemutatni!


Íme néhány a mi képeink közül:

Nincs elégetve a kép ezért jobban látható a konyha
Légkondit meg lehet mutatni úgy is, hogy közben látható a szoba, ami "tele van" ablakokkal...
Légkondit helységkapcsolattal is meg lehet mutatni...

Feladtuk a hirdetést! Az első napokban két komolynak tűnő érdeklődő jelentkezett, de aztán kámforrá váltak… S csak peregtek a napok semmi érdeklődés, nihil. 😟

Végül megelégeltem és két hete berendeztük a lakást! Vagyis felkészítettük eladásra. Ez arról szól, hogy megmutassuk a lakásban rejlő lehetőségeket. Elindul a tervezés, mikor megfogalmazódik, hogy kik azok akik leginkább ilyen ingatlant keresnek, akiknek a lakás által nyújtott értékek leginkább számítanak. Eldöntöttük, hogy a célcsoportunk a „fiatal pár gyermekkel” vagy a „MÉG gyermek nélküli fiatal pár”.

Így rendeztük be az ingatlant, a fotókon és a hirdetés szövegében ez köszönt vissza! Amikor a későbbi vevő látta a képeket és olvasta a hirdetést, nem tudott ellenállni (miért tette volna, hisz kereste az álomlakását)! Mikor rábukkant a hirdetésre, tudta, hogy ez az Ő lakása…

Hogy mik voltak ezek?

  • Alapból fiatalos hangulatot sugárzó modern lakást álmodtunk ide
  • A fiatalok követik a trendeket, ahogy mi is…
  • A kisszobát dolgozószobának rendeztük be (vagyis a még gyermektelen fiataloknak kedveztünk a berendezéssel), mivel jelenleg a home office-ra nagy az igény. Persze ez a szoba adott esetben vendégszobaként is használható ha berendezéskor figyel erre a tulaj és kihúzható kanapét rak be…
  • Ha 1-2 gyermekes fiatal pár akarna ide költözni, a home office gyerekszobává változna.
  • Eddig az előszoba funkcionált étkezőként, ami totál fura volt számomra. Mert tök uncsi lehet ablaktalan helyiségben pultnál enni és közben nézni a falat. Mi a falra szerelt étkező pultot leszedtük és az étkező funkciót,, vagyis az asztalt és a székeket a nappaliba raktuk. Ez annál is inkább ide kívánkozott, mert a nappalin volt egy extra ablak ahol kiválóan kialakítható volt az étkező sarok.
  • Az előszobának visszaadtuk az előszoba funkciót azzal, hogy oda beépített szekrény kerül, mert minden lakásban szükség van sok pakoló térre.
  • Sőt kihangsúlyoztuk a lakás egy plusz szolgáltatását! Ugyanis a lakásban vannak gyerekterelő ajtók, hogy a „totyogó gyerek” ne bóklásszon szülői felügyelet nélkül a lakásban. Ezzel elérhető, hogy míg anya főz, a gyerkőc mellette játszik az előszobában. Tehát az előszoba kapott még egy „játszószoba funkciót” is! Képzeljük el, azt a lakáskeresőt, aki pont ilyet keres és ezeket olvassa… Már nyúl is a telefon után!

Ilyen volt – ilyen lett a konyha

Ilyen volt – ilyen lett a home office (gyerek szoba)

Ilyen volt – ilyen lett az előszoba

Ilyen volt – ilyen lett az előszoba v2
„játszószoba”

Ilyen volt – ilyen lett a nappali

Miután elkészültünk, megkértem Timit, hogy csináljon egy friss piacelemzést, mert volt olyan érzésem, hogy az eredeti 27,9 milliós eladási árban volt még tartalék. Timi szerint is. Azt mondta 30 fölé nem mehetünk, mert ahhoz hiányzik egy erkély, de azt a 2 millát be kell építeni az árba, így 29,9 millióért hirdettük meg, hogy 2-essel kezdődjön az ár!

Presztízskérdést csináltunk a dologból. Nehogy Home Stagerek létére kifogjon rajtunk egy panel! Szóval csak úgy saját szakállra „megcsináltuk a lakást”! Utólag küldtünk Balázsnak egy videót, hogy hogyan sikerült.

Nagyon bejött neki, főleg az, hogy viszonylag gyorsan reagáltunk arra, hogy „leült” a piac, s mikor láttuk, hogy nem elég célravezető az üres lakásos hirdetés, nem lacafacáztunk…

Három nap alatt beállítottuk, befotóztattuk, készen állt a lakás a megméretésre!
Amikor nem csak tesztelgetünk, hanem komolyan hirdetünk, akkor profi enteriőr fotós csinálja a képeinket. Egyszerűen az egy másik szakma. A tökéletes képekben 10-15, akár több év gyakorlat bújik meg.

Szombat este 10-kor jutott eszembe, hogy elfelejtettem feladni a hirdetést. Gyorsan elindítottam az ingatlan.com-on.

Vasárnap Pécsre kellett mennünk. Timi telefonált utánunk, hogy van jelentkező, akinek hétfőn mutatni kell a lakást. Ezt nyugtáztam. Nem sokkal utána telefonált Timi, hogy inkább ma szeretné megnézni. Próbáltuk lebeszélni a fiatal hölgyet, mert későn érünk haza. Nem hagyta magát, ő biztosra akart menni. Innen tudtam már, hogy egy erősen motivált vevő jelentkezett!
Este 7-re beszéltük meg a „találkát”. Pécsről egyenesen a lakáshoz mentünk. A hölgy már várt bennünket a ház előtt. A lakás nagyon tetszett neki, igazi álomvevő. Onnantól kezdve, hogy látta a hirdetésünket, szerelembe esett. Elmondta, hogy hol aktívabban, hol kevésbé aktívan, nagyjából egy éve keresi a neki tetsző lakást. S úgy érzi ez az. Nem leplezte, hogy KELL neki a lakás!
Volt egy halvány próbálkozása egy fél milliós áralkura, de ő is érezte, hogy első nap ez nem fog menni. Jelezte, hogy Fundamentával fizetnének. Az 1-2 hónapos halasztott fizetés még elfogadható volt Balázséknak.
Felajánlottam egy 100 000-200 000Ft közötti engedményt, hogy ő is NYERTESNEK ÉREZZE MAGÁT! Valamiért a 200 000-et választotta 😊 (ez pont fedezi az ügyvédi költségeket)!
Megbeszéltük, hogy hétfőn visszajönnek a párjával nappali fényben is megnézik a lakást és megteszik az írásbeli ajánlatukat, s leteszik a foglalót.
Megállapodtunk abban, hogy leszedjük a hirdetést amikor a 10% foglalót megkapja az eladó.

Happy end-nek tűnik a sztori! De még volt egy kis csavar!

Hétfőn reggel akartam hívni Balázst, hogy „teli árban”, 30 millióért sikerült eladni a lakást, mikor az autópályán megszólalt a telefonom. Balázs hívott. Ő ugyan látta a videót, hogy „elvarázsoltuk” a lakást, de nem tudta, hogy el is kezdtük hirdetni, ráadásul 2 millióval drágábban.

Mint kiderült mindannyian elfelejtettük a Marketplaces hirdetést levenni. Annyira nem volt érdeklődés, hogy nem is figyeltünk rá, pont a nagy érdektelenség miatt. Nagyon megörültek, mikor „beesett” egy érdeklődő vasárnapra, ők előttünk 2 órával, délután 5-kor nézték a lakást. S nyilván az üres lakáshoz képest, ami a hirdetésben volt látható, a szépen berendezett, különösen elnyerte a tetszésüket. S azzal a lendülettel a 27.900.000. Ft-ból lealkudtak 900.000.-et, s jó úton haladtak a megvásárlás felé…

Ilyen gyakran előfordul amikor az idő múlásával az eladó elveszti a türelmét, különösen egy recessziós gazdasági környezetben. Ráadásul az alkuban sincs rutinja, hisz egész életében egyszer-kétszer kerül ilyen helyzetbe, belemegy szükségtelen kompromisszumokba! Itt már elkel a gyakorlott közvetítő tudása, aki tudja mikor, mennyit kell adni, s ezért cserében mit kell kérni…

Szóval Balázs hív, s feldobva újságolja, hogy 27 millió! Ennyiért van vevője! Néma csend! Balázs ezt ne tedd, én 30 millióért adtam el!!! Kiáltottam a telefonba. Szerencsére ott a vevők még vacillálnak. Érzem a telefonban Balázs őrlődik, nem tudja a mi vevőnk mennyire komoly. Persze jobb lenne a magasabb eladási ár. De mi lesz, ha a 30 milliós vevőjelölt visszalép és ő elengedi a 27 milliósat? Megnyugtatom Balázst, hogy egy napja hirdetjük, lesz bőven érdeklődő, de most fókuszáljunk a 30-asra!
Szóval igaza volt a vasárnapi motivált vevőjelölt fiatal hölgynek, hogy ennyire ragaszkodott a vasárnapi megtekintéshez, mert a tulaj majdnem eladta valaki másnak a kéglit…

Hétfő kora délután a megbeszéltek szerint a reménybeli új tulaj megérkezett a párjával „háztűznézőbe”.
Tetszett nekik a portéka természetes fénnyel is. Balázs is kifejezte az elégedettségét mert a beépített gépeken kívül még megkaptak egy teljesen jó állapotú Bosch mosógépet is ráadásként (újabb 100.000. Ft).
Nagy büszkén mutattam, hogy milyen pazar kilátás van, mikor megszólalt a hölgy, hogy neki tériszonya van, s jobban szeretett volna alacsonyabb szintre költözni. Innentől kezdve ezt az erősséget nem promóztam, (mert számukra ez gyengeség volt) nehogy 4-5 szinttel alattunk vegyenek meg egy másik lakást…

Ezután felgyorsultak az események! Balázst összehoztam a vevőjelölttel. Adatcsere után ügyvéd szerződést írt, s másnap délben már alá is írták a szükséges papírokat, letették a 10% foglalót.

S hétfőn egyébként tényleg elindult a telefon áradat, ami kedden is folytatódott. Timi majd megőrült! A legtöbb jelentkező ingatlanközvetítő volt, de be-be jelentkeztek vásárlójelöltek is. Ha nem lett volna ilyen eltökélt a későbbi VEVŐ, mutattuk volna a lakást másoknak is ezerrel. A poén az, hogy kedden levettük a hirdetést miután kifizették a 3 millió forint foglalót, de még szerdán is hívtak komolynak tűnő lakáskeresők, akik kiírták a számunkat.

MOST MÁR VALÓBAN HAPPY END VAN!

 

Konklúzió:

Ilyenkor, amikor ilyen gyorsan elkel egy lakásunk, akkor tudathasadásba kerülünk. Rettentően büszkévé válunk, hogy milyen ügyesek vagyunk (meg szerények), másfelől ott motoszkál a kisördög, ha ilyen könnyen és gyorsan elkelt a kecó, nem hagytunk-e benne még pár milliót. Lehet az is, bár Timi nagy spíler piacelemzésben. Ha ő azt mondta, hogy 30 millió a határ, akkor ott van a maximum!

Ebben a helyzetben az eladó úgy éli meg, hogy 3 millió forintot csak nekünk ill. a Home Stagingnek köszönhet. Egyébként ez így is van…

És ez a lényeg!

Az ügyfelünk elégedett, mert nyert velünk!
Hoztuk a vállalásunkat!

Ez az izgalmas végkifejlet megmutatta, hogy egy hónapok óta alig nézett lakás is gyorsan megtalálhatja új gazdáját, ráadásul akár 10%-kal magasabb eladási áron, ha körültekintően van lefuttatva az eladásra való felkészítés, styling, fotó, hirdetés stb…

Persze a vevő kissé csalódott lehet, ha ezeket a sorokat olvassa, mert olcsóbban az övé lehetett volna az ingatlan!
A szomorkodás közepette emlékeztetni szeretném, a mi munkánknak köszönheti, hogy megtalálta azt a lakást, amit hozzávetőlegesen egy éve keresett. Tuti, hogy az előző időszakban látta ezt a kecót üresen hirdetve, de pont azért lapozott át a hirdetésen, mert beleszürkült a nagy átlagba. Innen MI emeltük ki azzal, hogy megmutattuk milyen lehetőségek rejlenek benne…

 

Amennyiben Te, vagy az ismerősöd Balázshoz hasonlóan pár millióval drágábban akarjátok eladni az ingatlanotokat, akkor hívj MOST! Ne habozz, kérj egy piacelemzést tőlünk, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy téged is elkápráztassunk!

Ha tetszett az írás, akkor kérlek „like”-old a posztot, valamint ha hasznosnak találod, abban az esetben légyszi oszd meg a Facebook-on, hogy máshoz is könnyen eljusson! Köszönöm!

Örömmel fogadom a véleményeket, hozzászólásokat.

Facebook-on sok-sok érdekességet osztunk meg veletek!

A legtöbb fényképet a Pinterest-re töltjük fel!

Az Instagram-on is ránk találsz!

Az YouTube-on láthatsz is minket!

Blog(/Sikersztori)jainkat itt éred el!

Honlap címünk: https://www.lakasszepitok.com

Írj nekünk! info@lakasszepitok.com

Ha hasznos, érdekes, szórakoztató tartalmakat szeretnétek kapni szép lakásokról, eladásról, vételről, eladásra történő felkészítésről, lakberendezésről, vagy önmagáról az ingatlan piacról iratkozzatok fel a honlapunkon a Hírlevelünkre!

A feliratkozás jutalma az aranyat érő „Ingatlanértékesítési Kiskáté”, mely hasznos gyakorlati tanácsokkal látja el a lakáseladókat!

Üdvözlettel:

TJ aláírás

Copyright © 2019-2024. | Bonoland Kft. | Minden jog fenntartva!

error: Lakásszépítő Stúdió ©