Amikor az emberek nem érzik a válság közeledtét…

Legújabb blogcikkembe mást terveztem, de úgy gondoltam, el kell kezdeni nyomni a vészcsengőt, mert hamarosan sok ember bajba kerülhet, s legtöbben még csak nem is érzik a veszélyt!

Miért fontos erről tudni?

Mert ha váratlanul ér, letaglóz!
Ha tisztában vannak vele az emberek, akkor is sokkoló a hatás, de felkészülten, a fejünket védve várni az ütést, még mindig jobb, mint leeresztett kézzel.
Ha rendezik a sorokat az emberek, megmenekülhetnek.
Ha számolnak azzal, hogy elveszthetik az állásukat, vagy ugyan megmarad, de csökken a fizetésük, akkor talán nem vesznek fel esztelenül fogyasztási hiteleket a válság kapujában.
Vagy aki teheti, gyorsan visszafizeti lejárt bankkártya hitelét, mielőtt a banki fizetési moratórium kifut, hisz ezek a hitelek szinte kezelhetetlenek lesznek.
Esetleg keresnek alternatívát a moratórium által védett hitelek visszafizetésére, de legalábbis radikális csökkentésére.


Akik teljesen eladósodva fordulnak rá az elkövetkező időszakra, azok nagyon kiszolgáltatottak lesznek, mert a kormányok kénytelenek lesznek kamatot emelni. Az eddigi havi törlesztendő összegek 10-30-50-100 ezer forinttal is nőhetnek. Ezek egy idő után felzabálják a még meglevő tartalékokat és kényszerhelyzetbe szorítják a hitelt felvevőket.
Egyre több jel mutat arra, hogy az egyébként is időszerű recesszióra ráerősít a másfél éve tartó Covid járvány.

Mit is jelent az, hogy időszerű recesszió?

Gazdasági elemzők durván száz évre visszamenőleg vizsgálják azt a jelenséget, hogy ciklikusság van a gazdaságokban. 7-10 éves ciklusokban fellendülés és visszaesés váltja egymást.

A ciklusok általában 3-5 évnyi hosszúságúak, amiket 3-5 évig tartó stagnálás (vagy gyakran úgy mondják lefelé vagy felfelé tartó oldalazás) köt össze.
Persze pánik esetén hirtelen esések, árzuhanások is történnek, de utána bekövetkezik az oldalazás. Felfelé nem emelkednek az árak olyan iramban, mint a pánik eséskor.
Általában visszaeséskor nem esik vissza az előző válság szintjére a mutató, de fájdalmas. Aztán következik az erőgyűjtés, vagyis a felfelé tartó oldalazás, majd indul a sokkal kellemesebb fellendülés és így megy tovább…
Vagyis folyamatos hullámzás közepette fejlődik, növekszik az emberiség.
Tulajdonképpen a bibliában említett hét szűk esztendőt követő hét év bőség is erre utal.
Ennek ezernyi oka lehet.

Hogyan alakulnak ki a válságok?

Íme egy videó ami érthetőbbé teszi a piaci folyamatokat:

Fordítsuk le a jelenséget arra ami a szemünk előtt zajlik most!

A Covid járvány hatására lefagytak a gazdaságok. Leállt az élet hetekre, hónapokra majd mindenhol a világban. Ahelyett, hogy szép lassan magához térne minden iparág, a visszafogott vagy éppen elhalasztott fogyasztási igények elementáris erővel törnek elő.

Ez hogyan csapódik le a mindennapokban?


Néhány jel ami a válság közeledtére utal:

 1. Az élelmiszeripari cikkekre, egyes fogyasztási cikkekre (pl. WC papír) őrült nagy a kereslet. Mivel a kínálat nem mindig tudja kielégíteni a keresletet, az árak száguldanak felfele.
 2. Ugyanez volt igaz a kertészeti cikkekre. Az emberek be voltak zárva az otthonaikba, unalmukban is csinosították a kerteket. Soha nem látott mértékű vásárlási láz volt ezen a piacon is.
 3. Legújabban az építőipari cikkekre van szinte megmagyarázhatatlan kereslet, ami az egekbe repíti az árakat. Az építőipari vállalkozó a megnövekedett költségeket nyilván igyekszik áthárítani a vevőkre, ennek egy része sikerül, de egy idő után kiürül a buksza, s ha akarna, sem tudna fizetni a megrendelő.
  Egyébként pedig megkötött szerződése van, miért is fizetne többet? A bibi ott van, hogy emiatt megkezdett építkezések állnak le. Az eredeti árakhoz képest 30-50-100%-kal drágább beépítendő „anyagot” se az építő, se a megrendelő nem tudja/akarja a végtelenségig finanszírozni.
  A legpontosabb kalkulációk is borulnak. Borítékolható, hogy ezek körbe tartozást, csődöket, bukásokat hoznak magukkal.
 4. A kozmetikus, kerékpár boltos stb. elmegy a nagykerbe és lerabolt, üres polcokat talál. Szinte minden szakma képviselője erre panaszkodik. Mindenki bespájzol, készül a negyedik hullámra. Az, hogy mindenki szinte mindent megvesz bármi áron az felhajtja minden iparágban az árakat.
  Az árajánlatokat korábban szezononként változtatták – nyilván felfelé. Néhány hónappal ezelőtt megbarátkoztunk azzal, hogy hetenként, aztán naponként változnak az árak, mert a kereskedők is ilyen feltételekkel jutnak a megrendeléseikhez. Most már előfordul, hogy egy óra múlva érvényét vesztette az adott árajánlat.
  Hová vezet ez az őrület?
  Ezek az esetek mind-mind hajtják fel az árakat, gerjesztve az inflációt!
  Ezek lufik amik egyre csak nőnek…
 5. Általában a világgazdaság egyik motorja a turizmus! Azt gondolnánk, hogy a járvány visszaszorulásával felpörög a turizmus. Alig várják az emberek, hogy kiszabaduljanak! Néhány kedvelt úti cél esetében ez igaz, de többnyire nem!

Miért?

… mert nagyon sok ember továbbra is fél, mivel egyre-másra jönnek a Covid mutánsok. A populáció fele nem oltatta be magát ilyen-olyan okból, nem érzi magát biztonságban. Az is más kérdés, hogy aki megkapta a két oltást, mennyire és meddig van biztonságban…
… mert a fertőzést megakadályozandó PCR tesztek tömkelegét írják elő az országok határátlépés előtt. Pl.: egy 4 fős család esetén 8-12-16 teszt kifizetése kész vagyon, ami nagyon megdrágítja a nyaralást.
… mert szerencsére egyre többen látják a közelgő recessziót…

A turizmus egy másik oldalról szemlélve

A turizmus, szállodák, éttermek és a kapcsolódó ágazatok foglalkoztatják normál esetben a lakosság kb. 10%-át, ezért amikor jól megy, akkor nagyon sok pénzt termel, jótékony az államok gazdaságára. Most, hogy tetszhalott állapotban van a vendéglátás és a szállodaipar, a több százezer (milliót közelítő) munka nélkül maradt ember ill. családjaik vegetálnak.

Ezek az emberek legjobb esetben is csak 3-5 hónapot dolgoznak évente. Mikor a munkahelyük be van zárva futárkodnak, alkalmi munkákból élnek.
Főként a nyári időszakban lehetnek nyitva a szállodák, éttermek, teraszok, de ebben az időszakban is többnyire lézengenek csak a vendégek. Ez azt jelenti, hogy a tulaj sokkal kevesebb embernek tud munkát adni. A kevés bevétel miatt egyre-másra húzzák le a redőnyt. Kampec. Tehát a tulajnak annyi. Így a következő időszakban a dolgozóinak 3-5 hónapos munkájuk sem lesz…
A dolgozó aki még fél évet sem dolgozik a 12 hónapból, hogyan tartja el a családját? Hát úgy, hogy felélik az összes tartalékukat. Eladják az autót, aztán kisebbre cserélik a házat, lakást. Aztán meg ha nem törlesztik a hitelt ill. a kamatait, akkor rövid időn belül az utcán találják magukat…

Hogy érinti ez az ingatlanpiacot?

Nyilván itt is árfelhajtó szerepe lesz az inflációnak! Emelkedni fognak az árak!
Az elszabaduló áraknak gátat szabhat a válság következtében kényszereladás miatt, piacra kerülő nagy mennyiségű lakás. Amikor sokkal nagyobb a kínálat a piacon, mint a kereslet, könnyen előfordulhat, hogy beszakadnak az árak.
Mivel jelenleg Magyarországon ingatlan bérbeadásból durván 20 év alatt térül meg a befektetett tőke, (ami normális esetben 10 év lenne) elmondhatjuk, hogy túlértékeltek a lakások. A korrekció közelebb vinné az ingatlanokat a reális szinthez…

A válságoknak vannak előnyei is!

Íme egy videó, hogy van hasznuk is a válságoknak:

 

Általánosságban a válságok vagyon átrendeződést szoktak hozni. Sok vesztese van, ezzel együtt nyertesei is vannak, hisz az elbukott vagyontárgyak, ingatlanok diszkont áron új tulajdonosokhoz kerülnek!
Te melyik oldalhoz szeretnél tartozni?
Vesztese, vagy nyertese akarsz lenni a helyzetnek?
Vedd számba a lehetőségeidet, minimalizáld a lehetséges veszteségeidet és légy nyertes!

Összefoglalás

A mai világgazdaság egy nagy lufi, aminek a kidurranásához elég egy szikra. Az még nem látható mi és mikor indítja el a folyamatot, de komoly recesszió van a láthatáron.

Aki felkészült az megúszhatja kisebb veszteségekkel, esetleg még nyertese is lehet.
Nem tudomásul venni azonban életveszélyes!!!2022.04.17.

Kiegészítés:
A fenti sorokat 10 hónapja írtam. A blogcikk aktuálisabb, mint mikor megszületett. Akkor még a kamatszint alacsonyan volt, most már hatalmas léptekkel emelkedik, a világon mindenütt.
Azóta kirobban az orosz-ukrán háború, ami bonyolítja a helyzetet és mélyíti a problémákat, felgyorsítja a recesszió beköszöntét, mélyíti annak hatásait.

Ha tetszett az írás, akkor kérlek „like”-old a posztot, valamint ha hasznosnak találod, abban az esetben légyszi oszd meg a Facebook-on, hogy máshoz is könnyen eljusson! Köszönöm!

Örömmel fogadom a véleményeket, hozzászólásokat.

Facebook-on sok-sok érdekességet osztunk meg veletek!

A legtöbb fényképet a Pinterest-re töltjük fel!

Az Instagram-on is ránk találsz!

Az YouTube-on láthatsz is minket!

Blog(/Sikersztori)jainkat itt éred el!

Honlap címünk: https://www.lakasszepitok.com

Írj nekünk! info@lakasszepitok.com

Ha hasznos, érdekes, szórakoztató tartalmakat szeretnétek kapni szép lakásokról, eladásról, vételről, eladásra történő felkészítésről, lakberendezésről, vagy önmagáról az ingatlan piacról iratkozzatok fel a honlapunkon a Hírlevelünkre!

A feliratkozás jutalma az aranyat érő „Ingatlanértékesítési Kiskáté”, mely hasznos gyakorlati tanácsokkal látja el a lakáseladókat!

Üdvözlettel:

TJ aláírás

Copyright © 2019-2024. | Bonoland Kft. | Minden jog fenntartva!

error: Lakásszépítő Stúdió ©