Milliókat érő alku

Ha lakást akarsz venni, milliókat spórolhatsz azzal, ha irányítani tudod a tárgyalást és profin alkudsz!

Jelenleg sokkal többen vannak az eladók, mint a vevők az ingatlanpiacon, ezért megnyúlt az eladási idő a normálishoz képest. Az idő múlásával egyre több olyan ember lesz, akinek sürgőssé válik az ingatlaneladás, őket hívjuk motivált eladóknak!

Na és akkor?

Minél motiváltabb egy eladó, annál nagyobb kényszer alatt van. Aki pedig ilyen helyzetbe került, annak leszűkül a játéktere.
Ezzel együtt, a vevő játéktere ugyanennyivel megnő. Az alku során ő jobban tudja érvényesíteni az akaratát, mint az eladó.

Persze ahhoz, hogy a vevő ezt az előnyös pozíciót nagy halom ropogós bankjegyre válthassa, két dolog elengedhetetlenül szükséges:

 1. Fel kell ismernie a számára nyerő helyzetet.
 2. Meg kell értenie az alku lélektanát, hogy ne legyen bűntudata az alku során

Minél jobb ebben a vevő, annál nagyobb sikerrel tud alkudni.

Szóval az első kulcskérdés:

HOGYAN VEGYÜK ÉSZRE, HOGY AZ ELADÓ MOTIVÁLT?

A vevőnek ki kell fejlesztenie olyan képességet, hogy érzékelje, ismerje fel a ráutaló jeleket, valamint tudja, hogy mikor, hol és kitől szerezhet az alkuhoz fontos információkat.

 

Ráutaló jelek érzékelése:

Rutinos ingatlankereső már az ingatlanhirdetésből, vagy a lakás megtekintéséből felismerhet rengeteg ráutaló jelet. Pl.:

 • Ha az ingatlan láthatólag hosszú ideje lakatlan, elhanyagolt. Aki rossz tulajdonos, az nagyon gyakran rossz az értékesítésben is.
 • Ha az ingatlan több mint fél éve a piacon van. Ez az ingatlan hirdetési számából kikövetkeztethető.
 • Ha az ingatlanról 10-15 hirdetés fut párhuzamosan különböző közvetítők által.
 • Ha az eladók próbálják titkolni, hogy válófélben vannak, de azt az információt megosztják velünk, hogy eladás után 2 kisebb lakást szeretnének venni a befolyó összegből.
 • Ha az egyébként nem rossz állapotú lakáson az eladó nem végez el a lakás értékéhez képest nem drága, mégis elengedhetetlen javításokat, pl. beázás-, csőtörés elhárítás stb.
 • Ha a vevő tisztában van azzal, hogy az adott pillanatban mi eladhatatlan. Jelenleg például az energiaválság miatt a 100-150m2-es elavult, energiafaló lakások az 1-2 évvel ezelőtti áraknál csak sokkal olcsóbban eladhatók, pont azért, mert relatív sokat kell rákölteni a modernizálásra, ráadásul sok van belőlük a piacon.

Ezekből és az ehhez hasonló számtalan jelből a vevő tudhatja, hogy az eladó kutyaszorítóba került. Eljött az idő, mikor nem az eladók, hanem a vevők diktálnak.

Az alkuhoz fontos információk megszerzése:

Az egyik legjobb módszer az információk begyűjtésnek a beszélgetés a tulajdonossal. Ilyenkor 0,5-1 óra alatt nagyon sok közvetett infót szerezhetünk az eladó élethelyzetéről. Pl.:

 • Nem titkolják, hogy válófélben vannak a házastársak (ha nagyon megromlott a kapcsolat), akkor gyakran nagy alkura is hajlandók a nyugalomért cserébe.
 • A lakást kinőtték, nagyobbra cserélnék (nagyon kényelmetlenné tud válni a pici lakás), mert már huzamosabb ideje összezsúfolva élnek benne.
 • A gyerekek, unokák kirepültek, nyugdíjas a tulajdonos, amiből már képtelen fenntartani a szükségtelenül nagy lakást. Már-már agyonnyomja a rezsi.
 • Az ingatlan árverezés előtt áll. Az árverezésre kínált ingatlanok listája nyilvános, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) oldalán találhatók meg: https://arveres.mbvk.hu/
 • Az ingatlan hagyaték részét képezi és az örökösök már nagyon pénz akarnak látni. Ez az egyik legjobb felállás vevő szempontból, mert az örökösök az elnyúló hagyatéki eljárás alatt már unják a herce-hurcát, gyakran a különböző érdekek ütközése miatt összevesznek és már szabadulni akarnak egymástól. Sokszor az is motiválja az örökösöket, a kótya-vetyére, hogy ezért nem kellett nekik megdolgozni, csak úgy az ölükbe pottyan más élete munkája. Tipikus esete a „könnyen jött-könnyen ment” szituációnak.
 • Persze ezeken kívül még bőven létezik alkut segítő információ, ami milliókat érhet…

Természetesen ilyen és hasonló infók begyűjthetők a társasházban lakóktól, a szomszéd nénitől, bácsitól, a közös képviselőtől, a szemben levő boltostól is. Sőt gyakran ezek reálisabbak, mert kívülállóként nem érdekeltek a valóság megszépítésében.

A második kulcskérdésre adott válaszaimat egy következő blogban hamarosan olvashatjátok azt, hogy milyen módszert alkalmazva nem lesz bűntudatod, ha vevőként alkupozícióba kerülsz és élsz a kínálkozó lehetőséggel…

Összefoglalás:

Vevőként nagyon sok pénzt megspórolhatsz, ha megtanulsz olvasni a ráutaló jelekből, amik kísérik az ingatlanvásárlásodat. Ezen kívül tudnod kell milyen információkat kell begyűjtened és mi módon kell értelmezned őket mikor lakást veszel.

 
Kövess bennünket, s megtanulhatod hogyan tudsz „olcsón venni” és „drágán eladni”!

TJ aláírás

Ha tetszett az írás, akkor kérlek „like”-old a posztot, valamint ha hasznosnak találod, abban az esetben légyszi oszd meg a Facebook-on, hogy máshoz is könnyen eljusson! Köszönöm!

Örömmel fogadom a véleményeket, hozzászólásokat.

Facebook-on sok-sok érdekességet osztunk meg veletek!

A legtöbb fényképet a Pinterest-re töltjük fel!

Az Instagram-on is ránk találsz!

Az YouTube-on láthatsz is minket!

Blog(/Sikersztori)jainkat itt éred el!

Honlap címünk: https://www.lakasszepitok.com

Írj nekünk! info@lakasszepitok.com

Ha hasznos, érdekes, szórakoztató tartalmakat szeretnétek kapni szép lakásokról, eladásról, vételről, eladásra történő felkészítésről, lakberendezésről, vagy önmagáról az ingatlan piacról iratkozzatok fel a honlapunkon a Hírlevelünkre!

A feliratkozás jutalma az aranyat érő „Ingatlanértékesítési Kiskáté”, mely hasznos gyakorlati tanácsokkal látja el a lakáseladókat!

Üdvözlettel:

TJ aláírás

Copyright © 2019-2024. | Bonoland Kft. | Minden jog fenntartva!

error: Lakásszépítő Stúdió ©